top of page
  • Writer's pictureBazar

Kameran kennon puhdistus – miksi ja miten?

Kamerassa on kenno, joka on fiksua puhdistaa säännöllisin väliajoin. Kuvausreissuilla rapa roiskuu ja objektiivit vaihtuvat, jolloin kaikki kameran sisällä olevat osat altistuvat pölylle, lialle sekä muille epäpuhtauksille. Kerromme sinulle nyt, kuinka kameran kennon puhdistus hoituu ja ketä kennon puhdistus koskee.


Kameran kenno


Miksi kameran kennon puhdistus kannattaa?


Kameran kennon puhdistus on sen käyttöikää pidentävä ja kuvanlaatua parantava ylläpitotoimi, joka kannattaa hoitaa säännöllisesti.


Kameran kennon pinnalle kertyy pölyä ja likaa. Pöly, lika ja muut epäpuhtaudet voivat vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi esimerkiksi pienistä pölyhiukkasista saattaa jäädä kuvaan häiritsevät läiskät.


Kuvauksissa kameraan usein vaihdetaan erilaisia objektiiveja, mikä altistaa kameran sisällä olevat osat ilmassa leijuvalle pölylle ja lialle.


Kameran kennon puhdistus koskee kaikkia valokuvaajia, jotka haluavat pitää huolta kamerastaan ja tahtovat lopputuloksen olevan mahdollisimman hyvä. Puhdistuksesta tarkkana saavat olla etenkin luonto- ja maisemakuvaajat.


Ainoa poikkeus on muotokuvaus, jossa hieman likainen kameran kenno ei välttämättä pilaa lopputulosta. Muotokuvat otetaan useimmiten suurilla aukoilla ja kapealla syväterävyysalueella, jolloin pölypallerot eivät päädy kuvaan.


Milloin kameran kennon puhdistus on tarpeen?


Kameran kennon puhdistus on tarpeen silloin, kun kuvissa näkyy pisteitä/läiskiä tai epämääräisiä viivoja. Läiskät voivat olla esimerkiksi pölypalleroita, kun taas viivat saattavat kertoa karvoista.


💡 Vinkki: Ota kuva sinisestä taivaasta tai valkoisesta paperista pienintä aukkoa käyttäen. Tällä tavalla huomaat helposti, jos kameran kennossa on likaa.Näin kameran kennon puhdistus hoituu helposti


Kameran kennon puhdistaminen tulee eteen jossain vaiheessa jokaiselle kuvaajalle. Likainen kenno aiheuttaa kuviin ikäviä yllätyksiä, joiden editointi vie turhaa aikaa. Kameran kennon puhdistus on parhaimmillaan helppoa ja suhteellisen nopeaa.


Kameran kennon puhdistamiseen on kolme tapaa:


💪 voit puhdistaa kameran kennon käsin

tai

👨‍💼 voit viedä kennon puhdistettavaksi ammattilaiselle

tai

📷 voit antaa kameran puhdistaa kennon itse.


Kameran kennon puhdistaminen käsin on fiksu vaihtoehto etenkin silloin, kun tarve kameran käytölle on mahdollisimman pian. Huoltoliikkeessä kameran kennon puhdistus saattaa viedä aikaa päivän, kaksi tai kolme.


Jos puhdistat kameran kennon itse, huolehdi, että kameran akku on ladattu täyteen ennen puhdistusoperaation aloittamista. Täältä löydät erinomaiset ohjeet kameran kennon puhdistukseen, jos haluat tehdä sen itse.


👉 Kameran kennon puhdistaminen käsin on paras vaihtoehto silloin, kun aikataulu on tiukka ja tiedät, kuinka puhdistaminen tapahtuu.


Toinen vaihtoehto on viedä kamera asiantuntijalle. Kennolle tiiviisti juuttunut lika voi olla mahdollista poistaa ainoastaan erityisvarustein, eikä herkkää kennoa kannata sorkkia omin käsin liikaa, jos täyttä tietotaitoa tekemiseen ei ole. Kennon puhdistus liikkeessä maksaa suurinpiirtein 40-70 €.


👉 Kameran vieminen ammattilaiselle on paras vaihtoehto silloin, kun lika kennossa on erityisen tiukassa tai sitä on runsaasti, tai jos et osaa puhdistaa kennoa itse.


Kameroissa on myös sisäänrakennettu kennon puhdistustoiminto. Puhdistustoiminnon avulla kenno yrittää ravistaa kertyneen pölyn pois. Pölynpoistotoiminto ei kuitenkaan aina riitä kennon puhdistukseen, jolloin työ täytyy tehdä itse tai jättää ammattilaiselle.


👉 Puhdistustoiminnon käyttäminen on paras vaihtoehto silloin, kun likaa on hyvin vähän.


Ota kameran kennon puhdistus tavaksi


Kukapa haluaisi kuvata vaikkapa maisemakuvia, joissa maiseman pilaisivat kerta toisensa jälkeen häiritsevät pölypallerot? Niin, ja pitkän kuvauspäivän jälkeen aikaa pitäisi käyttää virheiden editoimiseen. Fiksumpaa on ottaa kameran kennon puhdistus tavaksi.


Pitämällä kamerasta hyvää huolta pidennät sen käyttöikää. Kameran kennon puhdistus on tärkeä osa kameran huoltotoimia, jotka takaavat sille hyvät vuodet.


Kameran kennon puhdistaminen on helpointa jättää ammattilaiselle, jolta löytyy puhdistukseen tarvittavat välineet. Kaiken varalta puhdistusoperaatio kannattaa toki opetella itsekin, sillä liikkeiden aikataulut eivät välttämättä osu omiisi.267 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


Ota yhteyttä

Kiitos! Viestisi on lähetetty

bottom of page