Tiesitkö, että niin sanottuun pakkaskuvaamiseen liittyy muutamia seikkoja, jotka on fiksua ottaa huomioon? Pohjolan kylmä ilmasto tekee muutoin helposti tepposet.
Talvikuvaus tai pakkaskuvaus on valokuvauksesta talvipakkasilla käytettävä termi – ja nyt pakkasten kiristyessä varsin ajankohtainen sellainen! Kameran suojaaminen pakkaselta kannattaa, mutta miksi ja miten? Lue toimivaksi todetut ohjeemme alta.
Miksi kameran suojaaminen pakkaselta on tärkeää?
Järjestelmäkameroiden ohjekirjoissa saattaa olla maininta alhaisimmasta käyttölämpötilasta, jonka useimmiten ilmoitetaan olevan 0°C.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö talvikuvaus olisi mahdollista, sillä kuiva pakkasilma ei riko kameraa. Se, mikä kameran voi rikkoa, on äkillinen siirtyminen pakkasesta sisätilaan. Myös erilaiset lumiset sääilmiöt voivat vahingoittaa kameraa.
Tietyille kameran osille, kuten akulle, itse pakkanen on suurempi haaste.
Neljä ohjetta, joita noudattamalla talvikuvaus sujuu
Kameran suojaaminen pakkaselta on edellytys onnistuneelle talvikuvausreissulle. Mikäli kamera vaurioituu esimerkiksi suurista lämpötilaeroista, saattaa kuvausreissu loppua lyhyeen. Talvikuvaus on oikeilla varusteilla ja varautumisella hieno kokemus, joka näyttää sinulle pohjolan karun luonnon kauneimmillaan.
1. Ota mukaan vastavalosuoja
Vastavalosuojan tehtävä on vähentää auringon aiheuttamia heijastuksia. Siitä on kuitenkin hyötyä myös silloin, kun taivaalta sataa lumihiutaleita. Vastavalosuojan avulla objektiiville ei pääse satamaan lunta.
2. Pidä kamera samassa lämpötilassa
Tärkeintä kuvausreissun aikana on välttää suuria lämpötilaeroja. Äkillinen siirtyminen pakkasesta lämpimään sisäilmaan ei ole hyvä idea, sillä lämpötilan suuresta muutoksesta johtuva, kameran pinnalle kondensoitunut kosteus vaurioittaa kameraa.
💡 Vinkki: Ota muistikortti mukaasi, jos haluat katsella kuvia sisällä, mutta jätä kamera kameralaukkuun ja anna sen tottua sisälämpötilaan vähitellen.
3. Kiinnitä huomiota kameran akkuun
Talvikuvauksen tuttu ilmiö on akun hyytyminen, sillä pakkanen kuluttaa akun loppuun nopeammin. Akun varausteho on mahdollista palauttaa osittain lämmittämällä akkua lähellä kehoa. Pakkaa kuitenkin mukaan myös vara-akkuja, ja pidä akut lämpimässä.
4. Pukeudu talvikuvaukseen oikein
"Pukeudu sään mukaan" ei nyt ole se, mitä tarkoitamme. Talvikuvaukseen kannattaa varautua ainakin kaulahuivilla, kaksilla käsineillä sekä polvien alle asetettavalla suojalla.
Pakkasella hengitysilma höyryää, mikä saattaa sumentaa etsimen. Käytä kaulahuivia, joka estää hengityshöyryn kulkeutumisen etsimeen.
Kameran asetusten säätäminen ja käsitteleminen on hankalaa paksuilla tumpuilla, mutta toisaalta jäätyneillä sormilla ei ole mitään virkaa. Laita ohuempien sormikkaiden päälle paksut hansikkaat, jotka voit ottaa pois tarkkuutta vaativien tehtävien ajaksi.
Kun joudut laskeutumaan kylmän maan tasolle kuvauksen aikana, käytä polvien alla neopreenistä valmistettua suojaa, sillä se eristää tehokkaasti kylmän.
Kameran suojaaminen pakkaselta pähkinänkuoressa
Vaikka järjestelmäkameroita ei ole luotu toimimaan paukkupakkasilla, onnistuu talvikuvaus varautumalla. Huolehdi siitä, että kamera pysyy koko ajan samassa lämpötilassa. Jos menet vaikkapa kahville lämmittelemään, älä ota kameraa mukaasi. Äkillinen siirtyminen kylmästä lämpimään ja taas hetken päästä lämpimästä kylmään aiheuttaa takuuvarmasti haittaa kamerallesi.
Haluamme painottaa myös vara-akkujen pakkaamista mukaan, sillä hienot hetket saattavat jäädä tallentumatta, mikäli kameran akku hyytyy, eikä toista tilalle ole.
Me Bazarin videoammattilaiset kävimme taannoin Rovaniemen talvimaisemissa kuvaamassa sisältöä rallin MM-kilpailuista. Lukaise lumisesta kuvausmatkastamme täältä!
Kommentare