top of page
  • Writer's pictureBazar

Kolme syytä, miksi videon tekstitys on tärkeää

Videot ovat ihmisille viihteen lisäksi väylä oppia uutta esimerkiksi ajankohtaisesta aiheesta tai tuotteen käytöstä. Videon tekstitys on tänä päivänä tärkeää monestakin syystä esimerkiksi sen vuoksi, että videoita katsellaan yhä enemmän ilman ääntä.


Pohdi

Olet ruuhkaisessa bussissa tai junassa matkalla kotiin. Sometat tuttuun tapaan ja vastaan tulee video, joka on katsottava äänet päällä tai video, jonka pääviesti on ymmärrettävissä myös ilman ääntä tekstityksien ansiosta. Kumman videot katsot täydessä kulkuvälineessä? Satavarmasti sen, jonka voit katsoa ilman ääntä, varsinkin, jos kuulokkeita ei ole matkassa.


Tunne, kun avaat videon ilman tekstityksiä, ja kaikki kanssamatkustajat havahtuvat voimakkaaseen ääneen.


Miksi videon tekstitys on tärkeää?


Videon tekstitys on pieni kustannus siihen verrattuna, mitä se voi saada aikaan. Tekstitykset tai niiden puuttuminen saattavat olla ratkaiseva tekijä siinä, katsooko potentiaalinen asiakas videon loppuun vai ei. Tekstitysten voimaa ei kannata siis lainkaan aliarvioida, sillä ne voivat tuoda asiakkaan kauppasi kassalle! Seuraavaksi kerromme sinulle kolme syytä, miksi videon tekstitys on fiksua lähestulkoon videossa kuin videossa.


1. Saavutettavuusvaatimus


Videon tekstitys on osa saavutettavuusvaatimusten huomioimista. Saavutettavuusvaatimus (WCAG eli Web Content Accessibility Guidelines) tarkoittaa sitä, että kaikkien digitaalisten sisältöjen tulee olla saavutettavissa katsojille. Tässä tapauksessa siis esimerkiksi sellaisille henkilöille, jotka eivät kuule videon ääniraitaa.


2. Mobiililaitteiden käyttö


Yhä enemmän ihmiset katsovat videoita puhelimillaan ja tableteillaan sen sijaan, että käyttäisivät selaamiseen pöytäkonetta. Videoita katsellaan omalta puhelimelta niin junassa, taksissa, kassajonossa kuin vaatekaupassakin, mikä tekee äänettömyydestä ison arvon. Katsojat haluavat katsoa videoita enemmän ilman ääniä kuin äänillä, jolloin videon tekstitys näyttelee suurta roolia.


Maailmanlaajuisesta verkkoliikenteestä 54,8 % on peräisin mobiililaitteilta.*

Videon tekstitys on osa videon optimointia mobiililaitteiden käyttäjille. Optimoinnille todella on paikkansa, sillä suurin osa ihmisistä käyttää päivittäin useita tunteja (esimerkiksi Baylorin mukaan opiskelijanaiset jopa 10 h / vrk) aikaa etsiessään tietoa ja viihdettä puhelimellaan. Varmista siis, ettet menetä videosi näyttökertoja sen vuoksi, että siitä puuttuvat varsin tarpeelliset tekstitykset.


3. Hakukonelöydettävyys


Videon tekstitys ei auta ainoastaan katsojaa ymmärtämään, mistä on kyse, vaan tekstityksistä hyötyvät myös hakukoneet. Tekstitysten avulla hakukoneet löytävät videosisältösi pariin paremmin. Tekstitykset voivat auttaa nousemaan paremmalle paikalle hakutulossivulla, mikä puolestaan kerää videollesi todennäköisemmin klikkejä.


💡 Vinkki: Mikäli haluat testata tämän käytännössä, vertaile hakukoneen suhtautumista kahteen tismalleen samanlaiseen videoon, jossa toisessa on tekstitykset ja toisessa ei.


Selvä, mutta entä kuinka video tekstitetään?


Mikäli tilaat videon ammattilaiselta, ei sinun tietenkään tarvitse huolehtia tekstitysten lisäämisestä, sillä se tehdään ammattimaisesti puolestasi.


Jos kuitenkin teet videon ihan itte, on vaihtoehtoja videon tekstitykseen olemassa. Voit esimerkiksi lisätä tekstitykset jo editointivaiheessa ns. "kiinni polttamalla", jolloin määritetyt tekstit ovat kiinni videossa. Tämän tekniikan haaste piilee siinä, jos tekstityksiä tulee myöhemmin muuttaa. Tekstitysten muuttaminen on tällä tekniikalla työläämpää.


Toinen varsin simppeli vaihtoehto on käyttää valitun somekanavan omaa tekstitystyökalua. Esimerkiksi Facebookissa ja YouTubessa tekstitysten luominen onnistuu näppärästi kanavien sisäänrakennetuilla työkaluilla.Videon tekstitys vaatii teknistä osaamista


Videon tekstittäminen kannattaa ottaa tosissaan. Älä unohda tekstityksiä maailmassa, jossa videot katsellaan lähes aina ilman ääntä! Olet taatusti itsekin joskus lopettanut videon katsomisen jo ennen kuin olet ehtinyt edes aloittaa, ihan vaan sen vuoksi, ettei videossa ole ollut tekstityksiä? Niinpä, etkä ole ainoa.


Tuntuuko, ettei videon tekstitys luonnistu? Videon tekstitys ei välttämättä suju, jos videonkäsittelyohjelmista ei ole aiempaa kokemusta. Tekstittäminen vaatii hitusen teknistä osaamista, joten mikäli aikaa tai kärsivällisyyttä opetteluun ei ole, kannattaa videon tekstitys suosiolla jättää asiansa osaavalle ammattilaiselle.


Bazar Helsinki on täällä sinua auttamassa kaikkiin videoihin liittyvissä kysymyksissä niin teknisissä kuin luovissakin sellaisissa! 😊36 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Ota yhteyttä

Kiitos! Viestisi on lähetetty

bottom of page