top of page
  • Writer's pictureBazar

Kolmella vinkillä parempi videon äänenlaatu

Kuultavissa oleva mekaaninen aaltoliike eli ääni tekee paljon se voi oikeastaan viedä videon tehon taivaisiin tai romuttaa sen täysin. Kuvauslokaatioon, kameraan ja käsikirjoitukseen kyllä panostetaan, mutta videon äänenlaatu voi helposti jäädä taka-alalle. Näin ei kuitenkaan saisi olla, sillä videon kuvanlaatu ei merkitse siinä vaiheessa enää mitään, kun videon äänenlaatu on huono.


Miksi videon äänenlaatu on tärkeä?


Ihmiset ovat tottuneen hyvään äänenlaatuun. Huono äänenlaatu on toki siedettävissä, jos videon sisältö on erityisen kiinnostava, mutta hyvin helposti videon heikko äänenlaatu pilaa katselukokemuksen ja karkottaa katsojat jo ensimmäisellä sekunnilla.


Etenkin sosiaalisessa mediassa videoita katsellaan toki paljon ilman ääntä, mutta jos katsoja haluaa kuulla ääntä, ei äänen päällä soiva taustamusiikki tai vuoropuhelu tuulen kanssa tuo pääviestiä esille.



1. Valitse ulkoinen mikrofoni


Ulkoinen mikrofoni on lähes ehdoton, sillä kameraa ei ole tehty äänen tallentamiseen. Mikrofoneja löytyy jokaiseen tarpeeseen, joten sinun onkin tärkeää valita käytetty mikrofoni kuvattavan kohteen mukaan esimerkiksi puhuvan henkilön äänitykseen sopii edestä päin äänet taltioiva haulikkomikrofoni tai langaton nappimikrofoni, kun taas dynaaminen yleismikrofoni nappaa hyvin ääntä joka suunnasta.



2. Tarkista äänitysolosuhteet


Vaikka sinulla olisikin käsissäsi satojen eurojen mikki, ei videon äänenlaatu parane äänitysolosuhteiden ollessa epäkelvolliset. Tarkista siis esimerkiksi se, että mikrofoni on asetettu mahdollisimman lähelle äänilähdettä, ja ympäristön aiheuttamat meluhaitat huomioidaan. Mikrofonit poimivat herkästi ääniä ympäristöstä. Meluhaitta voi olla vaikkapa tuuli, jolloin mikin päälle kannattaa asettaa karvainen tuulisuoja.



3. Jälkikäsittele oikein


Kun editoit videota, käsittele myös ääntä. Jälkikäsittelyvaiheessa on mahdollista esimerkiksi erottaa puhe paremmin taustaäänestä taajuuskorjaimen (EQ, ekvalisaattori) avulla tai tehdä puheäänestä tasaisempaa kompressoinnilla. Äänen jälkikäsittelyn tärkein kohta on kuitenkin tasojen säätäminen – olet taatusti itsekin nähnyt videoita, joissa äänentasot vaihtelevat niin, että voluumia on itse säädettävä kovemmalle ja hetken päästä taas hiljemmalle. Säädä tasot editointivaiheessa sopivaksi.



Videon äänenlaatu näyttelee suurta roolia lopputuloksessa


Usein kuvattaessa keskitytään enemmän visuaalisuuteen ja unohdetaan ääni, vaikka videon äänenlaatu näyttelee suurta roolia lopputuloksessa. Ääni on tärkeä osa tarinaa. Pääset hyvin alkuun, kun pidät mielessäsi ainakin nämä seikat 👇


✔️ Suunnittele, äänitätkö äänen kuvaustilanteessa vai käytätkö taustaselotusta (Voice-over), jonka yhdistät videoon jälkikäsittelyvaiheessa.


✔️ Valitse äänityskalusto tarpeidesi mukaan, ulkoinen mikrofoni on tarpeen lähes tilanteessa kuin tilanteessa.


✔️ Pyri valitsemaan rauhallinen kuvaus-/äänitysympäristö, huomioi sisällä humisevat ilmastointilaitteet, ja käytä ulkona tuulisuojaa.


✔️ Jälkikäsittele ääntä vähintääkin sen verran, että säädät tasot.


Haluatko ammattilaisen huolehtimaan äänestä (ja tarvittaessa kaikesta muustakin)?


51 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Ota yhteyttä

Kiitos! Viestisi on lähetetty

bottom of page