Puhelin kouraan ja menoks! Ei kun hetkinen, hyvän videon kuvaaminen puhelimella vaatii hieman suunnittelua sekä muutaman lisävarusteen, jotta editointivaiheessa ei tarvitse tehdä U-käännöstä takaisin kuvauspaikalle. Pohditaan yhdessä, kannattaako videon kuvaaminen puhelimella vai onko sittenkin fiksumpaa kääntyä ammattilaisen puoleen.
Onhan sinulla nämä?
✔️ Hyvälaatuisen kameran omaava puhelin
✔️ Jalusta (+ pidike), johon puhelimen voi tarvittaessa kiinnittää
✔️ Studiovalo tai jalustaan kiinnitettävä LED-valo
✔️ Käsivakain, mikäli sinun täytyy liikuttaa puhelinta
✔️ Ulkoinen mikrofoni, jos videolla on puhetta tai ääntä
✔️ Varavirtalähde, sillä kuvaaminen kuluttaa paljon virtaa
✔️ Editointiohjelma, jolla osaat tehdä jälkieditoinnin
Mikäli tarvittavat varusteet löytyvät, saattaa videon kuvaaminen puhelimella olla hyvä vaihtoehto. Kaikkeen markkinoiden uusinkaan puhelin ei kuitenkaan pysty.
PLUSSAT ➕ Miksi videon kuvaaminen puhelimella kannattaa? 👍
Puhelin löytyy niin minun kuin sinunkin taskusta, mikä tekee siitä helpon työvälineen. Hyvällä puhelimella onnistuu tänä päivänä jo 4K-laatuisen videon kuvaus, joten on sanomattakin selvää, että hyvälaatuiselle puhelinkameralle löytyy käyttötarkoituksia myös videotuotannon puolelta.
Videon kuvaaminen puhelimella kannattaa, koska:
+ sopii kevyempiin tuotantoihin, kuten vlogien tai livevideoiden kuvaamiseen
+ huomattavasti edullisemmat lisävarusteet (esimerkiksi kuvanvakaaja) kuin kameralle
+ ei vaadi mittavia kalustoinvestointeja, sillä puhelin löytyy jokaiselta
Spontaanit videotervehdykset, yrityksen videoblogit eli vlogit tai livevideot on näppärä kuvata puhelimella, josta ne voi sitten suoraan tai tarvittaessa pienen käsittelyn jälkeen ladata haluttuun kanavaan.
MIINUKSET ➖ Miksi videon kuvaaminen puhelimella ei kannata? 👎
Kuluttajat rakastavat katsoa videoita, eikä se ole jäänyt yrityksiltä huomaamatta. Kilpailu potentiaalisten asiakkaiden huomiosta on kovaa, mikä saa yritykset panostamaan videomarkkinointiin. Pinnalla pysyy laadukkaalla ja mielenkiintoisella videolla, jolloin etenkin maksettuun mainontaan käytetyn videon kuvaaminen puhelimella on huono veto, joka pahimmassa tapauksessa vie vielä tehot mainonnalta.
Videon kuvaaminen puhelimella ei kannata, koska:
- jälkikäsittely on hyvin rajallista (muun muassa värikorjaus haasteellista)
- sopii ainoastaan kevyeeseen tuotantoon, ei esimerkiksi mainosvideon tekemiseen
- vaatii usein paljon lisävarusteita, mutta siltikään lopputulos ei välttämättä ole toivottu
Videotuotantoon sopivalla kalustolla kannattaa kuvata ainakin erilaiset mainosvideot, markkinointivideot ja asiakaskokemusvideot.
Kolme vinkkiä puhelimella kuvaamiseen
Mikäli haluat tuottaa kevyttä videosisältöä esimerkiksi yrityksen Instagram Storiesiin, nappaa alta vinkit puhelimella kuvaamiseen! 😊 Videon kuvaaminen puhelimella sujuu helposti ja lopputulos on hyvä, kun keskityt muutamaan perusasiaan.
1. Kuvaa ensisijaisesti aina vaakatasossa
Pysty vai vaaka? Mikäli haluat julkaista videon esimerkiksi vaakana, pidä puhelinta vaakatasossa kuvatessasi. Päätä puhelimen asento etukäteen – älä varsinkaan käännä puhelinta vaakatasosta pystyasentoon tai toisin päin kesken videon.
Mieti, missä kanavassa aiot julkaista videon, sillä esimerkiksi YouTubeen ja Facebookiin vaakavideo on passeli, kun taas vaikkapa Instagramin Storiesissa pystyvideo toimii paremmin.
💡 Ota huomioon, että iso osa editointiohjelmista tukee ainoastaan vaakasuuntaisia videoita. Ja kyllä, vasta videon jälkieditointi tekee lopputuloksesta loistavan!
2. Kiinnitä huomiota valaistukseen, sommitteluun ja ääneen
Vaikka puhelimesi kamera olisikin laadukas, pilaa huono valaistus, epäedustava sommittelu sekä heikko äänenlaatu videon. Esimerkiksi pieni jalustaan kiinnitettävä LED-valo tai omalla jalustalla seisova studiovalo sekä ulkoinen mikrofoni tekevät ihmeitä!
Suosi luonnonvaloa tai kuvaukseen tarkoitettua valaistusta yöpöydältä löytyvän pöytälampun sijaan.
Hyödynnä sommittelussa kultaista leikkausta.
Mikäli videoon sisältyy puhetta, ota aina ulkoinen mikrofoni puhelimeen.
🤔 Mieti, kannattaako jokainen lisävaruste ostaa itse omaan puhelimeen, jonka jälkeen käyttää aikaa videon kuvaamiseen ja sen editoimiseen, vai tuleeko kannattavammaksi ulkoistaa videotuotanto ammattilaiselle, jolta kalusto, aika ja osaaminen jo löytyy?
3. Pidä huoli siitä, että kuva on vakaa
Vaikka pitelisit puhelinta kaksin käsin, saattaa lopputulos olla tärisevä sekamelska ilman kuvan vakaavaa lisävarustetta. Heiluvaa kuvaa on hankala lähteä korjaamaan jälkeenpäin editointivaiheessa, joten kuvan vakaukseen kannattaa panostaa jo kuvaustilanteessa.
Käytä kuvatessasi puhelimelle sopivaa jalustaa tai käsivakainta/gimbaalia, jotta video ei tärise.
💡 Käsivakain on loistava lisävaruste etenkin silloin, kun kuvaajan on pidettävä puhelinta kädessään ja liikuttava videota kuvatessaan. Jalusta sen sijaan sopii kuvaustilanteeseen, jossa kuvaajan ei tarvitse liikkua yhdessä puhelimen kanssa.
Videon kuvaaminen puhelimella, kamerakalustoon investoiminen vai videotuotannon ulkoistaminen?
Sinulla on kolme vaihtoehtoa:
voit ostaa tarvittavat lisävarusteet ja kuvata videon puhelimella itse,
voit investoida kameraan sekä tarvittaviin varusteisiin ja kuvata videon itse – tai
voit ulkoistaa videotuotannon alan ammattilaiselle, jolta kalusto jo löytyy.
Kameraan sekä tarvittaviin varusteisiin investoiminen saattaa olla useiden tuhansien eurojen sijoitus, jonka vuoksi se on fiksua ainoastaan silloin, kun sinulla on kiinnostusta ja aikaa alkaa tuottamaan enemmänkin videosisältöä. Videon kuvaaminen puhelimella sopii kevyen sisällön tuottamiseen, mutta muutoin kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
Mikäli valintasi on videotuotannon ulkoistaminen, auttaa Bazar Helsinki sinua!
Ehkäpä kokeilit ja tuumit, ettei videon kuvaaminen puhelimella ollutkaan toimiva ratkaisu. Mikäli kaipaat ympärillesi videotuotannon ammattilaiset sekä ammattikaluston, olet oikeassa paikassa – me Bazarilla tuotamme vaikuttavaa videosisältöä kaikkiin kanaviin.
Comments