Huomaatko pähkäileväsi, "pitäisikö minun kokeilla videota markkinoinnissa?" tai "vähän tekisi mieli tehdä podcasteja, mutta mitäköhän se vaatii...?" – niin, formaatin valinta ei ole helppo nakki, etenkään jos kaikkeen ei ole laittaa aikaa, osaamista tai rahaa.
Sopivan formaatin valitseminen saattaa tuntua vaikealta, ja tätä urakkaa helpottaaksemme olemme koonneet alle muutamien suosittujen sekä ajankohtaisten formaattien plussat ja miinukset.
Video formaattina
Video on tullut jäädäkseen – Wyzovlin tekemän tutkimuksen mukaan 68 % ihmisistä sanoi haluavansa oppia uudesta tuotteesta tai palvelusta katsomalla lyhyen videon.
Olemme sitä mieltä, että video sopii lähes kenelle tahansa yrityksen toimialasta riippumatta muiden formaattien rinnalle kaikenlaiseen viestintään.
PLUSSAT ➕
+ Suurin osa ihmisistä on visuaalisia oppijoita, mikä tarkoittaa sitä, että oppi menee perille paremmin esimerkiksi videon kera.
+ Videon lisääminen YouTubeen ja sitä kautta verkkosivustolle auttaa sivustoasi nousemaan paremmalle sijoitukselle hakutulossivulla.
+ Videot sopivat moneen kanavaan, ja ihmiset sitoutuvat niihin todennäköisemmin kuin pelkkään tekstiin, mikä kasvattaa orgaanista näkyvyyttä.
MIINUKSET ➖
- Videotuotanto vaatii resursseja, eli esimerkiksi hyvän videokameran tai kamerapuhelimen sekä usein myös ulkoisen mikrofonin, jalustan, kuvausvalot ja editointiohjelman. Lukuvinkki: Videon kuvaaminen puhelimella
- Video on käsikirjoitettava niin, että video herättää katsojan mielenkiinnon heti ensimmäisten sekuntien aikana. Käsikirjoittamisen taitoa ei opi ensimmäisellä kerralla.
- Videotuotannon ulkoistaminen voi tuntua kertainvestointina kalliilta.
Esimerkki: Fazer Myllyn yritysvideo
Kuva formaattina
Kuva on varsin tyypillinen formaatti, joka on kantava kulmakivi monen toimijan sisältömarkkinointistrategiassa. Kaikki yritykset tarvitsevat jossain määrin kuvia, eikä kuvien hyviä ja huonoja puolia usein edes ymmärretä punnita.
PLUSSAT ➕
+ Aivot prosessoivat kuvan sisältämän informaation huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi tekstin sisältämän tiedon.
+ Kuvat sopivat lähestulkoon mihin tahansa kanavaan, joten niitä on helppo uudelleenkäyttää eri tarkoituksissa.
+ Kuvien ottaminen ei välttämättä vaadi yhtä paljon resursseja kuin vaikkapa videon kuvaaminen tai podcastin tuottaminen.
MIINUKSET ➖
- Suositut kanavat, kuten Facebook ja Instagram ovat täynnä kuvia, mikä tekee kuvalla erottumisesta hankalampaa.
- Hyvien kuvien ottaminen vaatii hyvän kameran lisäksi visuaalista silmää. Valokuvauksen voi myös ulkoistaa, mutta se toki maksaa.
- Kuvilla on vaikeampi herättää potentiaalisen asiakkaan huomio, sillä kuvat ovat paikoillaan, eikä niissä ole ääntä.
Esimerkki: Tuotekuva (Unsplash)
Blogi formaattina
Monet yritykset hyödyntävät yritysblogia hakukonenäkyvyyden parantamiseksi ja asiantuntijakuvan kasvattamiseksi. Pelkän tekstin lisäksi blogiartikkeli voi pitää sisällään kuvia, videoita, gifejä tai muuta graafista materiaalia, joka jaottelee pidemmän tekstipätkän helpommin sisäistettäväksi.
PLUSSAT ➕
+ Blogin perustaminen on ilmaista, eikä sen päivittäminen vaadi muuta laitteistoa kuin tietokoneen sekä toimivan nettiyhteyden.
+ Hakukoneoptimoidut blogiartikkelit kasvattavat orgaanista eli ns. ilmaista näkyvyyttäsi hakukoneessa.
+ Teksti on usein edullisempaa luoda ja uudelleenkäyttää kuin esimerkiksi videomateriaali.
MIINUKSET ➖
- Blogiartikkelin kirjoittaminen vie paljon aikaa, ja palvelun ulkoistaminen puolestaan rahaa. Meiltä kuitenkin löydät sopuhintaisen diilin tähänkin!
- Hakukoneoptimoidut blogiartikkelit nostavat hakukonesijoitusta hitaasti, ja sijoituksen nouseminen vaatii blogilta aktiivisuutta.
- Kaikki ihmiset eivät jaksa lukea tekstiä, vaan katsovat mieluummin vaikkapa videoita.
Esimerkki: Etuoven blogi
Podcast formaattina
Podcastien suosio on kasvussa, ja niitä kuuntelevat nuorten lisäksi myös keski-ikäiset.
Jo yli miljoona suomalaista kuuntelee podcasteja kuukausittain. Podcastit ovat kuuntelijoille viihdettä, mutta myös tapa pysyä ajan tasalla ajankohtaisista aiheista.
PLUSSAT ➕
+ Äänen avulla pystyt luomaan usein voimakkaamman ja henkilökohtaisemman suhteen kuuntelijan kanssa verrattuna tekstiin, josta puuttuu erilaiset äänenpainot.
+ Podcastit ovat kuuntelijoille helppoa sisältöä, sillä niitä voi kuunnella vaikkapa siivotessa, kun taas tekstin lukeminen tai tuote-esittelyvideoon keskittyminen moppi kädessä ja rätti toisessa saattaa olla mahdotonta.
+ Mikäli et halua olla kameran edessä, podcastit ovat loistava valinta, sillä sinun ei tarvitse esiintyä podcastissa omilla kasvoillasi.
MIINUKSET ➖
- Jakelukanavat, kuten iTunes, eivät kasvata verkkosivustosi hakukonenäkyvyyttä toisin kuin esimerkiksi YouTuben kautta verkkosivustolle ladattu video.
- Sanat voivat mennä alkuun sekaisin podcastia äänittäessä, mikä tekee etenkin podcastien tuottamisen aloittamisesta aikaa vievää.
- Podcastit vaativat laitteistoa, jota ei välttämättä etukäteen löydy. Sinun on hankittava muun muassa äänityslaitteet (joita on lisäksi opeteltava käyttämään...) sekä vähämeluinen ympäristö.
Mikä formaatti sopii sinun yrityksellesi?
Video, kuva, blogi vai podcast? Aloita sillä formaatilla, joka itselle tuntuu luontevimmalta. Ota huomioon myös se, millaista sisältöä potentiaaliset asiakkaasi tykkäävät kuluttaa. Jos olet vaikkapa harrastanut videokuvausta vapaa-ajalla, saattaa video olla sopiva formaatti, sillä sinulta löytyy aikaisempaa kokemusta videotuotannosta. Sopiva formaatti löytyy siis pohtimalla omia resursseja sekä kohderyhmän kiinnostuksen kohteita.
Bazar Helsinki tuottaa niin tekstit, videot, kuvat kuin muutkin luovat kokonaisuudet aina aikataulussa ja ammattitaidolla! 😊
Comments